Untitled Document
 
 
 
  2024 Nov 23

----

21/05/1446

----

3 آذر 1403

 

تبلیغات

حدیث

 

 رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: "شر الطعام طعام الوليمة، يمنعها من يأتيها، و يدعي إليها من يأباها، و من لم يجب الدعوة فقد عصي الله و رسوله" (متفق عليه)، يعنى: "بدترين عذا، غذاي وليمه‌اي است که فقراي نيازمند از آن منع و ثروتمندان بي‌نياز به آن دعوت شوند، وکسي که دعوت وليمه را اجابت نکند به راستي نافرماني خدا و رسول او را کرده است".

 معرفی سایت

نوار اسلام
اسلام- پرسش و پاسخ
«مهتدين» (هدايت يافتگان)
اخبار جهان اسلام
تاریخ اسلام
کتابخانه آنلاین عقیده
سایت اسلام تکس - پاسخ به شبهات دینی
خانواده خوشبخت
شبکه جهانی نور
سایت خبری تحلیلی اهل سنت
بیداری اسلامی
صدای اسلام

 

 

 

  سخن سایت

قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) ‏عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين».
امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل».

لیست الفبایی     
               
چ ج ث ت پ ب ا آ
س ژ ز ر ذ د خ ح
ف غ ع ظ ط ض ص ش
ه و ن م ل گ ک ق
ی
   نمایش مقالات

قرآن و حدیث>تفسیر قرآن>سوره طارق > تفسیر سوره طارق از تفسیر راستین ترجمه تیسیر الکریم الرحمن

شماره مقاله : 9716              تعداد مشاهده : 316             تاریخ افزودن مقاله : 24/1/1390

تفسیر سوره طارق


مکی و 17 آیه است.
بسم الله الرحمن الرحیم
آیه ی 17-1:
وَالسَّمَاء وَالطَّارِقِ سوگند به آسمان و به آنچه در شب آید
وَمَا أَدْرَاكَ مَا الطَّارِقُ، و تو چه دانی که آنچه در شب آید چیست ?
النَّجْمُ الثَّاقِبُ ستاره ای است درخشنده
إِن كُلُّ نَفْسٍ لَّمَّا عَلَیهَا حَافِظٌ هیچ کس نیست مگر آنکه بر او نگهبانی است
فَلْینظُرِ الْإِنسَانُ مِمَّ خُلِقَ پس آدمی بنگرد که از چه چیز آفریده شده است ،
خُلِقَ مِن مَّاء دَافِقٍ از آبی جهنده آفریده شده است ،
یخْرُجُ مِن بَینِ الصُّلْبِ وَالتَّرَائِبِ که از میان پشت و سینه بیرون می آید
إِنَّهُ عَلَى رَجْعِهِ لَقَادِرٌ خدا به باز گردانیدن او تواناست ،
یوْمَ تُبْلَى السَّرَائِرُ روزی که رازها آشکار می شود ،
فَمَا لَهُ مِن قُوَّةٍ وَلَا نَاصِرٍ او را نه نیرویی است و نه یاوری
وَالسَّمَاء ذَاتِ الرَّجْعِ قسم به آسمان باز بارنده ،
وَالْأَرْضِ ذَاتِ الصَّدْعِ قسم به زمین رویان شکاف خورده ،
إِنَّهُ لَقَوْلٌ فَصْلٌ که این کتاب ، حق را از باطل جدا، کند ،
وَمَا هُوَ بِالْهَزْلِ و سخن هزل نیست
إِنَّهُمْ یكِیدُونَ كَیدًا آنان حیله ای می اندیشند ،
وَأَكِیدُ كَیدًا و من هم حیله ای می اندیشم
فَمَهِّلِ الْكَافِرِینَ أَمْهِلْهُمْ رُوَیدًا پس کافران را مهلت ده ، اندک مهلتشان ده
خداوند به ستارگانی قسم می خورد که به هنگام شب می آیند و نور و درخشش آن ها تاریکی شب و آسمان ها را می شکافد و در زمین دیده می شوند. صحیح این است که « النَّجْمُ الثَّاقِبُ» همه ستارگان را شامل می گردد. و گفته شده که منظور « زحل» است که نورش آسمان های هفت گانه را می شکافد و از آن ها می گذرد و دیده می شود.
و خداوند سوگند خورده که :« إِن كُلُّ نَفْسٍ لَّمَّا عَلَیهَا حَافِظٌ» هرکس نگهبانی دارد که کارهای نیک و بدش را ثبت و ضبط می نماید و در برابر کارهایی که کرده و ثبت شده اند سزا و جزا خواهید دید.
« فَلْینظُرِ الْإِنسَانُ مِمَّ خُلِقَ» پس باید انسان در آفرینش خود و آغاز پیدایش خود بنگرد، او « خُلِقَ مِن مَّاء دَافِقٍ» از آبی جهنده و ناچیز که منی است آفریده شده است و این آب « یخْرُجُ مِن بَینِ الصُّلْبِ وَالتَّرَائِبِ» از کمر مرد و از سینه زن بیرون می آید.
و احتمال دارد که منظور منی مرد باشد که از میان کمر و سینه اش بر می آید. و شاید این معنی بهتر باشد چون آب را به جهنده بودن توصیف کرده است و این منی مرد است که جهنده می باشد. و کلمه «ترائب» برای مرد استعمال می شود، و « ترائب» از مردان به مثابه ی دو پستان زنان می باشد. پس اگر منظور زن باشد، می فرمود:« من بین الصلب و الثدیین» یعنی از میان کمر و دو پستان. والله اعلم.
« إِنَّهُ عَلَى رَجْعِهِ لَقَادِرٌ» خداوندی که انسان را از آبی جهنده آفریده است، آبی که از این جای سخت و دشوار بیرون می آید ، برای بازگرداندن انسان در آخرت و زنده کردن دوباره او برای جزا و سزا توانا است، و گفته شده که معنی آن چنین است: « همانا خداوند بر برگرداندن آن آب که از کمر جهیده شده است، تواناست.» البته هرچند که این معنی صحیح می باشد، اما این معنی از آیه مدّنظر نیست، به همین خاطر به دنبال آن فرمود:« یوْمَ تُبْلَى السَّرَائِرُ» در روزی که خوبی ها و بدی هایی که در دل ها پنهان است بر چهره ها آشکار می گردد . همان طور که خداوند متعال می فرماید:« یَومَ تَبیَضُ وُجُوهُ وَتَسوَدُّ وُجُوهُ» روزی که چهره هایی سفید و چهره هایی سیاه می گردند.
در دنیا بسیاری از چیزها پنهان و پوشیده می ماند و برای مردم آشکار نمی شود اما در روز قیامت نیکی نیکوکاران و بدیِ بدکاران آشکار می گردد و همه چیز علنی می شود.
« فَمَا لَهُ مِن قُوَّةٍ وَلَا نَاصِرٍ» او توانی برای دفاع از خودش ندارد و نه کسی دارد که او را کمک نماید. در این جا به عاملان بدانگاه که عملی را انجام می دهند و به هنگامی که جزای آن را می بینند سوگند خورده است.
سپس بار دوم بر صحت قرآن سوگند یاد کرد و فرمود:« وَالسَّمَاء ذَاتِ الرَّجْعِ؛ وَالْأَرْضِ ذَاتِ الصَّدْعِ » سوگند به آسمان باران دار که هر سال از آن باران می بارد و زمین را می شکافد و گیاهان می رویند و به وسیله آن انسان ها و حیوانات زندگی می کنند و همیشه تقدیر و شئونات الهی درآسمان انجام می پذیرد، زمین روز قیامت می شکافد و مردگان از آن بیرون می آیند.
« إِنَّهُ لَقَوْلٌ فَصْلٌ» قرآن حق و راست و روشن و واضح است. « وَمَا هُوَ بِالْهَزْلِ» قرآن گزافه و شوخی نیست بلکه جدی است. سخنی است که میان احزاب و اندیشه ها داوری می نماید و مجادلات به وسیله ی آن حل وفصل میشود.
« إِنَّهُمْ یكِیدُونَ كَیدًا» کسانی که قرآن و پیامبر را تکذیب می کنند سخت نیرنگ می ورزند تا با نیرنگ خودشان حق را شکست دهند و باطل را یاری کنند. خداوند می فرماید:« وَأَكِیدُ كَیدًا» من نیز برای اظهار حق و دور کردن باطلی که آورده اند تدبیر می نمایم. هرچند کافران این را ناپسند بدانند. و مشخص است که پیروز چه کسی است ، چرا که انسان بسی ناتوان تر و حقیرتر است از آن که خداوند توانمند و دانا را شکست دهد.
« فَمَهِّلِ الْكَافِرِینَ أَمْهِلْهُمْ رُوَیدًا » مدت کمی به کافران مهلت بده که عذاب آن ها را فرا می گیرد. آنان سرانجام کارشان را خواهند دانست.
پایان تفسیر سوره طارق

تفسیر راستین (ترجمه تیسیر الکریم الرحمن)، تألیف:علامه شیخ عبدالرحمن بن ناصر السعدی «رحمه الله» متوفای 1376 هجری قمری (1334هجری شمسی)، ترجمه: محمد گل گمشادزهی

مصدر:
دائرة المعارف شبکه اسلامی
islamwebpedia.com



 
بازگشت به ابتدای صفحه     بازگشت به نتایج قبل                       چاپ این مقاله      ارسال مقاله به دوستان

اقوال بزرگان     

امير مؤمنان علي رضی الله عنه می‌فرمايد: «دشمني با مردم توشه بسيار بدي براي قيامت است.»(نظام الحكم في عهد الخلفاء الراشدين /156.)

تبلیغات

 

منوی اصلی

  صفحه ی اصلی  
 جستجو  
  روز شمار وقايع
  عضویت در خبرنامه  
پیشنهادات وانتقادات  
همكارى با سايت  
ارتباط با ما  
 درباره ی ما  
 

تبیلغات

آمار

خلاصه آمار بازدیدها

امروز : 2231
دیروز : 5831
بازدید کل: 8835545

تعداد کل اعضا : 608

تعداد کل مقالات : 11123

ساعت

نظر سنجی

كداميك از كانال‌هاى اهل سنت فارسى را بيشتر مي‌پسنديد؟

كانال فارسى نور

كانال فارسى كلمه

كانال فارسى وصال

نمایش نتــایج
نتــایج قبل
 
.محفوظ است islamwebpedia.com تمامی حقوق برای سایت
All Rights Reserved © 2009-2010