|
|
قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين». امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل». |
|
فقه>مسائل فقهی>سجده تلاوت
شماره مقاله : 3611 تعداد مشاهده : 615 تاریخ افزودن مقاله : 25/6/1389
|
حکم سجده تلاوت ابن حزم در کتابش «المحلي» (10/5)، (106/5) ميگويد : سجده تلاوت در 14 ايه در قرآن بكار رفته است و سجده تلاوت فرض نيست اما داراي فضيلت است، و ميتوان آن را در نماز فرض و سنت و در غير نماز و هنگام طلوع و غروب و زوال آفتاب و رو به قبله و غير از قبله و با طهارت و بدون طهارت، انجام داد. اما دليل اينکه سجده تلاوت فرض نيست بلکه مستحب است، اينست که پيامبر صلى الله عليه و سلم سوره «والنجم» را خواند و به سجده رفت، در حاليکه زيد بن ثابت «والنجم» را بر پيامبر صلى الله عليه و سلم خواند و (پيامبر) به سجده نرفت تا نشان دهد که سجده نبردن هم جايز است. و همچنين در يكى از خطبه هاى جمعه، عمر ابن الخطاب سوره النحل كه شامل سجده تلاوت ميباشد را خواند و هنگام مرور از سجده تلاوت سجده كرد و در جمعه آينده همان سوره را تلاوت كرد و سجده نكرد و سپس به مردم گفت: ميخواستم كه به شما بفهمانم كه سجده تلاوت سنت است و فرض نيست. و از آنجاييكه اين سجده، نماز بحساب نميآيد پيامبر صلي الله عليه و سلم بدون وضو و بدون رو کردن به قبله هر طوري که ممکن بود آن را بجاي ميآورد، پيامبر صلي الله عليه و سلم فرمود : "صلاة الليل و النهار مثني مثني" «نماز (سنت) شب و روز دو رکعت دو رکعت است» پس آنچه که كمتر از دورکعت باشد، نماز نيست مگر اينکه دليل قاطعي درباره آن بيايد که ثابت کند نماز است مانند طواف و وتر و نماز جنازه، و اين در حالي است که هيچ نصي مبني بر اينکه سجده تلاوت نماز باشد وجود ندارد.
فضيلت سجده تلاوت: از ابوهريره روايت است که پيامبر صلي الله عليه و سلم فرمود : "إذا قرأ ابن آدم السجدة فسجد اعتزل الشيطان يبکي يقول : يا ويله، أمر بالسجود فسجد فله الجنة و أمرت بالسجود فعصيت فلي النار" «وقتي انسان آيه سجده را ميخواند و سجده را بجاي ميآورد» شيطان به گوشهاي ميرود و گريه ميکند و ميگويد : واي بر من، انسان مأمور به سجده گرديد، و به سجده رفت پس بهشت براي او است، و من مأمور به سجده شدم اما سرپيچي کردم پس جهنم براي من است». آنچه در سجده تلاوت، خوانده ميشود: از عايشه رضي الله عنه روايت است : پيامبر صلي الله عليه و سلم شبانه در سجدههاي تلاوت بارها اين دعا را تکرار ميکرد : «سجد وجهي للذي خلقه و شق سمعه و بصره بحوله و قوته» «سجده برد صورت من براي ذاتي که آن را خلق کرد و با توان و قدرت خود حس شنوايي و بينايي را به او داد». از علي روايت است : وقتي پيامبر صلي الله عليه و سلم به سجده ميرفت ميفرمود : "اللهم لک سجدت، و بک آمنت، و لک أسلمت، أنت ربي، سجد وجهي للذي شق سمعه و بصره تبارک الله أحسن الخالقين" «خداوندا! براي تو سجده بردم، به تو ايمان آوردم و تسليم تو شدم، تو پروردگار من هستي، سجده برد صورتم براي آنکه شنوايي و بينايي به او بخشيده، خداوند خير و برکتش چه فراوان است و نيکوترين آفرينندگان است». از ابن عباس روايت است : نزد پيامبر صلي الله عليه و سلم بودم، که مردي آمد و گفت : ديشب در خواب ديدم که پاي درختي نماز ميخواندم، (آيه) سجده را خوانده و سجده بردم، درخت با سجدهام سجده کرد، شنيدم که درخت ميگفت : (اللهم احطط عني بها وزرا، و اکتب لي بها أجرا، واجعلها لي عندک ذخرا) «خداوندا! به خاطر اين سجده گناهم را پاک کن و به خاطر آن اجر و پاداشي را برايم بنويس، و آنرا نزد خود براي من ذخيره گردان». ابن عباس گويد : (فرأيت النبي صلي الله عليه و سلم قرأ السجدة، فسجد، فسمعته يقول في سجوده مثل الذي أخبره الرجل عن قول الشجرة). «پيامبر صلي الله عليه و سلم را ديدم که (آيه سجده) را خواند و به سجده رفت، و شنيدم که در سجدهاش همان دعايي را که آن مرد از قول درخت نقل کرد، ميخواند».
وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت IslamPP.Com
|
بازگشت به ابتدای
صفحه
بازگشت به نتایج قبل
چاپ
این مقاله
ارسال مقاله به دوستان |
|
|
|
|
|