|
|
قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين». امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل». |
|
الهیات و ادیان>فرقه ها و مذاهب>شیعه > مراحل تغییر مفهوم عصمت
شماره مقاله : 2558 تعداد مشاهده : 318 تاریخ افزودن مقاله : 21/5/1389
|
مراحل تغییر مفهوم عصمت
س- لطفاً به اختصار تغییراتی را که علمای شیعه در اعتقاد به عصمت ائمه بوجود آوردهاند بیان کنید؟ ج- قبلاً بیان شد که اولین استاد آنها عبدالله بن سبأ یهودی میگفت: علی خدا است، ولی نقل نشده که او مقوله عصمت را بر حسب نظر علمای شیعه مطرح کرده باشد(و به همه ائمه تعمیم داده باشد). *- سپس هشام بن حکم عقیده عصمت را تغییر داد و گفت: «امام گناه نمیکند»[1]. توضیح: اینکه میگویند: امام گناه نمیکند، با عقیده ایشان در مورد قضا و قدر مبنی بر اینکه انسان آزاد است و انتخاب با اوست، و بنده خالق اعمال خویش میباشد؛ تعارض و تناقض دارد، و این خواننده محترم را متوجه این مینماید که مفهوم عصمت قبل از مذهب آنها در مورد تقدیر شکل گرفته است، چون آنها عقیده خود را در مورد تقدیر الهی در قرن سوم از معتزله فراگرفته اند!! *- سپس شیخ مفید (متوفای 413 هجری) مفهوم عصمت را تغییر داد و گفت: «عصمت لطفی است که خداوند در حق بنده مکلف مینماید، و او را از ارتکاب گناه و ترک اطاعت باز میدارد با اینکه او توان انجام گناه را دارد»[2]. *- سپس شیخ شیعه ابن بابویه قمی(381 هجری) بار دیگر مفهوم عصمت را تغییر داد و گفت: اعتقاد ما در مورد ائمه این است که آنها معصومند و از هر گناه و آلودگی پاک هستند، و مرتکب هیچ گناه صغیره و کبیرهای نمیشوند، و در آنچه خدا به آن فرمان داده سرپیچی نمیکنند، و هر کس بگوید: آنها در بعضی حالات معصوم نیستند، آنها را نشناخته است، و هر کس آنان را نشناخته باشد کافر است، و ما درباره آنها معتقدیم که معصومند و در همه کارهایشان از اول تا آخر موصوف به کمال و تمام و علم هستند، و در هیچ یک از حالاتشان به نقص و گناه و عدم علم توصیف نمیشوند[3]. توضیح : خواننده محترم و منصف ملاحظه میکنید که مفهوم عصمت با برخی از افکار معتزله همچون فکر و اندیشه لطف الهی، و اندیشه اختیار انسان، آمیخته شده است، بنابراین عصمت بدین معنی نیست که خداوند امامانشان را بر گناه نکردن مجبور مینماید، بلکه خداوند لطفهایی در حق امام عنایت میکند که با اختیار خود گناه را ترک کند. *- سپس مجلسی(م 1111 هجری) مفهوم عصمت را بار دیگر دگرگون ساخت و گفت: «اصحاب امامیه ما اجماع کردهاند که ائمه از ارتکاب گناهان صغیره و کبیره معصومند، و نه از روی عمد، و نه از روی فراموشی و خطا مرتکب گناه نمیشوند، و از زمان تولد تا وقتی که به دیدار خداوند میشتابند معصومند»[4]. یک رسوایی: مجلسی میگوید: «به علت روایات متعدّدی که حاکی از آن هستند سهو و فراموشی از ائمه سر زده و نیز اصحاب ما گفتهاند: دچار فراموشی میشوند، جز افرادی شاذ و خارج از قاعده که گفتهاند سر زدن فراموشی از آنها جایز نیست ... در مجموع مسئله خیلی مشکل است...»[5]. توضیح: امامشان مجلسی اعتراف میکند که اجماع علمای شیعه بر عصمت ائمه با روایاتشان تضاد دارد، و این نکته آنها را بر آن داشته است که با فشار زیاد، و بدون میل و رغبت بگویند: علمای شیعه آنان بر گمراهی اجماع کرده اند!!
[1] - بحار الانوار 25 / 192- 193 . [2]- النکت الاعتقادیه مفید 33- 34 . [3] - الاعتقادات ابن بابویه ، ص 108- 109 . [4] - بحار الانوار 25 / 351 . [5] - بحار الانوار مجلسی 25 / 351 .
به نقل از: سؤال و جوابهایی در مورد شیعیان اثنا عشری، تألیف: عبدالرحمن بن سعد الشثری، مترجم: اسحاق دبیری
|
بازگشت به ابتدای
صفحه
بازگشت به نتایج قبل
چاپ
این مقاله
ارسال مقاله به دوستان |
|
|
|
|
|