|
|
قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين». امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل». |
|
قرآن و حدیث>مسائل قرآنی و حدیث>قرآن > نزول قرآن
شماره مقاله : 1379 تعداد مشاهده : 346 تاریخ افزودن مقاله : 16/11/1388
|
نزول قرآن
عبدالکریم أحمد محمّدی
خدای تعالی در قرآن میفرماید:
(شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ... (١٨٥)(بقره / 185)
«ماه رمضان [همان ماه] است كه در آن، قرآن فرو فرستاده شده است، [كتابى] كه مردم را راهبر، و [متضمّن] دلايل آشكار هدايت، و [ميزان] تشخيص حق از باطل است»
و در جای دیگری میفرماید:
(إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ (٣)(دخان / 3)
«كه ما آن را در شبى پر بركت نازل كرديم، ما همواره انذار كننده بودهايم. »
و همچنین میفرماید:
(إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ (١)) (قدر / 1)
«ما آن (قرآن) را در شب قدر نازل كرديم»
بین این آیات تعارضی وجود ندارد و همه میرسانند که قرآن در ماه مبارک رمضان نازل شده است زیرا منظور (لیلة مبارکة) لیله القدر است و (شهر رمضان) مشتمل بر آن است.
اما ظاهر این مفهوم با واقع عملی نزول قرآن در تعارض است چون همهی قرآن در شب قدر نازل نشده و در طول 23 سال نبوت رسولالله صلي الله عليه و سلم فرود آمده است، لذا دانشمندان در توجیه این آیات دو گرایش اساسی دارند.
1-اکثر آنان میگویند قرآن دارای دو نزول است:
الف : یک نزول در شب قدر انجام گرفته و قرآن از لوح محفوظ به آسمان دنیا نازل شده است.
ب : و نزول دوم که بر اثر حوادث و وقایع و مناسبات بوده از آسمان دنیا به زمین است. و مقصود از این آیات نزول اول میباشد.
2- و بعضی از محققان میگویند: مقصود از این آیات ابتدای نزول قرآن است یعنی برای اولین بار اولین قسمت قرآن در شب قدر نازل شده سپس بر اثر حوادث و وقایع و مناسبات استمرار یافته است، زیرا شرف لیلة القدر به نسبت بشر در آن است که قرآن بر خود آنان نازل شود.
نظریهی دیگری نیز وجود دارد که تقریبا تلفیقی از این دو قول است، و میگویند: در طول 23 سال در شب قدر هر سال مقداری از آیات به آسمان دنیا فرود میآمده است که در آن سال قرار بوده است بر رسولالله صلي الله عليه و سلم نازل شود، یعنی قرآن در 23 لیلة القدر از لوح محفوظ به آسمان دنیا و در طول 23 سال از آسمان دنیا به زمین نازل شده است. و چنانکه معلوم است این نظریه، اجتهادی است و دلیلی ندارد.
نزول منجّم قرآن مقصود از منجم، نزول قرآن به صورت قسمت قسمت است، و کلمه منجم اسم مفعول از تنجیم به معنای چیزی را منوط به طلوع و غروب ستاره کردن است.
چنانچه از تاریخ معروف زندگی رسولالله صلي الله عليه و سلم به طور قطعی دانسته میشود آن است که قرآن یکدفعه برایشان فرود نیامده است چنانکه خداوند عزوجل در قرآن اعتراض کفار را بر این امر نقل میکند:
(وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَوْلا نُزِّلَ عَلَيْهِ الْقُرْآنُ جُمْلَةً وَاحِدَةً ... (٣٢)) (فرقان / 32)
«و كافران گفتند: چرا قرآن يكباره بر او فرو فرستاده نشد؟»
حکمت نزول منجم قرآن خداوند عزوجل در نزول پراکندهی قرآن صلاح و حکمتهایی قرار داده که در غیر آن صورت ممکن نبود به چنین اهدافی دست یافت.
1- تقویت قلب رسولالله صلي الله عليه و سلم :
خداوند بواسطهی نزول تدریجی قرآن قلب پیامبر را در برابر مشکلاتی که از سوی مشرکان بر او تحمیل میشد تقویت میکرد رسولالله صلي الله عليه و سلم در برابر این مشکلات با اطمینان خاطر میایستاد چون یقین داشت خدا او را تأیید و تقویت مینماید، و قرآن به صراحت این معنا را بیان فرموده است:
(... كَذَلِكَ لِنُثَبِّتَ بِهِ فُؤَادَكَ ... (٣٢)) (فرقان / 32)
«اين بخاطر آن است كه قلب تو را بوسيله آن محكم داريم»
2- آسان ساختن حفظ قرآن: چنانکه میدانیم رسولالله صلي الله عليه و سلم با حکمتی که خداوند عزوجل؛ در مورد شخصیت ایشان و دفع تهمت از حریم مقدسشان در نظر داشته است، خواندن و نوشتن نمیدانستند لذا اگر قرآن یکباره نازل میشد حفظ آن میسر نبود، و در اشاره به این مطلب در ادامه آیهی مذکور آمده است (...وَ رَتَّلْنَاهُ تَرْتِيلا)
3- تحدی و اعجاز: هنگامی که مشرکان و یا اهل کتاب به ادعای خود مشکلاتی غیرقابل حل پیش پای رسولالله صلي الله عليه و سلم میگذاشتند و با سؤالات و مجادلات خود قصد تحریج او را داشتند آیات قرآن با جوابهای کوبنده و دندان شکن خود نازل میشد. دربارهی این موضوع قرآن چنین میفرماید:
(وَلا يَأْتُونَكَ بِمَثَلٍ إِلا جِئْنَاكَ بِالْحَقِّ وَأَحْسَنَ تَفْسِيرًا (٣٣)) (فرقان / 33)
«آنان هيچ مثلى براى تو نمىآورند مگر اينكه ما حق را براى تو مىآوريم، و تفسيرى بهتر (و پاسخى دندان شكن كه در برابر آن ناتوان شوند)»
4- تدرج در تشریع: همانطوری که در بحثهای گذشته اشاره شد خیلی از احکام قرآن سیر تدریجی و تکاملی داشتهاند، و در بعضی موارد حکمی از حالتی به حالتی دیگر عوض شده و احکامی منسوخ و احکامی ناسخ گشته است، اما اگر قرآن یکدفعه نازل میشد نه چنین معنایی محقق بود، و نه تعارضی که در این حالت بین آیات مختلف وجود داشت، قابل فهم بود.
5- دلالت بر صدق رسولالله صلي الله عليه و سلم که قرآن از نزد خداوند؛ عزوجل است زیرا هیچ کتابی نمیتوان یافت که مؤلفش جملات و موضوعات آن را در مدت زمانی طولانی تهیه کند و یکنواخت و قوی و یکدست باشد چون هر انسانی در طول زندگی خود سیر تکاملی دارد و در نتیجه آثارش نیز یکسان نخواهد بود، حال آنکه قرآن یکنواخت است، و تهمت اینکه ساختهی یک انسان باشد از آن دور است.
به نقل از كتاب علوم قرآن، تألیف : عبدالکریم أحمد محمّدی
|
بازگشت به ابتدای
صفحه
بازگشت به نتایج قبل
چاپ
این مقاله
ارسال مقاله به دوستان |
|
|
|
|
|