مادر مؤمنان حفصه رضی الله عنها
نام ونسب
وی حفصه دختر عمر بن الخطاب بن نفیل بن عبد العزی بن ریاح بن عدی بن کعب بن لؤی می باشد و مادرش زینب بنت وهب نام داشت.
ایشان 18 سال قبل از هجرت رسول الله صلی الله علیه وسلم به دنیا آمد و در برخی از روایات نقل شده که ایشان بزرگترین فرزند عمر بن خطاب رضی الله عنه می باشد.
قبل ازدواج با رسول الله صلی الله علیه وسلم
اولین ازدواج حفصه رضی الله عنها با خنیس بن حذافه سهمی صورت گرفت و هر دو اسلام را پذیرفتند سپس به حبشه حجرت کردند که اولین حجرت مسلمین بود و شامل 12 مرد و 4 زن و با ریاست عثمان بن عفان رضی الله عنه صورت گرفت. سپس این زوج از حبشه به مدینه باز گشتند و خنیس بن حذافه در غزوه ی بدر بسبب جراحات سنگینی که برداشت شهید شد.
ازدواج حفصه رضی الله عنها با رسول الله صلی الله علیه وسلم
بعد از وفات خنیس، عمر رضی الله عنه می خواست دخترش را به عقد ازدواج یکی از اصحاب رسول الله صلی الله علیه و سلم در آورد هنگامی که عده ی حفصه رضی الله عنها پایان یافت، عمررضی الله عنه پیشنهاد ازدواج با حفصه را با عثمان رضی الله عنه در میان گذاشت. عثمان رضی الله عنه فرمود: در باره اش فکر می کنم. پس ازمدتی عثمان رضی الله عنه جواب رد داد. بعد از آن عمر رضی الله عنه ازدواج حفصه را با ابوبکر رضی الله عنه در میان نهاد ولی ابوبکر رضی الله عنه ساکت ماند وجوابی نداد. بعد از گذشت چند شبانه روز رسول الله صلی الله علیه و سلم حفصه را از پدرش عمر رضی الله عنه خواستگاری نمودند. عمر رضی الله عنه باکمال خوشحالی قبول کرده وحفصه را به عقد و ازدواج رسول الله صلی الله علیه و سلم درآورد. عمر رضی الله عنه همان وقت بود که دانست سبب ساکت ماندن ابوبکر رضی الله عنه این بود که قبلاً رسول الله صلی الله علیه مسئله ی ازدواج با حفصه را با او در میان گذاشته بود و ابوبکر رضی الله عنه نمی خواست سرّ رسول الله صلی الله علیه وسلم را فاش کند.
برخی از صفات ایشان
حفصه رضی الله عنها زنی مؤمن ، دیندار ، با تقوی و پرهیزگار بود و بسیاری از روزها به روزه و شبها را به نماز قیام مشغول بود. و همانطور که در روایات آمده الله او را همسر رسول الله صلی الله علیه وسلم در دنیا وبهشت قرار داد.
عدد احادیث ایشان
حفصه رضی الله عنها احادیث بسیاری را از رسول الله صلی الله علیه وسلم و پدرش روایت کرده که بیش از 60 حدیث است و بیشتر آن متعلق به احکام و اخلاق می باشد و گروه زیادی از صحابه نیز از ایشان روایت کرده اند.
وفات
ام المؤمنین حفصه رضی الله عنها در شعبان سال 45 هجری و در زمان خلافت عثمان بن عفان رضی الله عنه چشم از جهان بستند.
الله تعالی از او راضی و خشنود باد.
منبع: 1ـ قصة اسلام 2ـ الإسلام الدعوي و الإرشاد.