Untitled Document
 
 
 
  2024 Sep 16

----

12/03/1446

----

26 شهريور 1403

 

تبلیغات

حدیث

 

از پيامبر صلى الله عليه و سلم وارد شده است كه: "كان صلى الله عليه وسلم يضع يده اليمنى على اليسرى" (روايت مسلم 401)، يعنى: "پيامبر صلى الله عليه و سلم (هنگام نماز) دست راستش را روى دست چپش قرار ميداد".

 معرفی سایت

نوار اسلام
اسلام- پرسش و پاسخ
«مهتدين» (هدايت يافتگان)
اخبار جهان اسلام
تاریخ اسلام
کتابخانه آنلاین عقیده
سایت اسلام تکس - پاسخ به شبهات دینی
خانواده خوشبخت
شبکه جهانی نور
سایت خبری تحلیلی اهل سنت
بیداری اسلامی
صدای اسلام

 

 

 

  سخن سایت

قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) ‏عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين».
امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل».

لیست الفبایی     
               
چ ج ث ت پ ب ا آ
س ژ ز ر ذ د خ ح
ف غ ع ظ ط ض ص ش
ه و ن م ل گ ک ق
ی
   نمایش مقالات

الهیات و ادیان>مسائل و عقايد اسلامي>اهل سنت و جماعت > کسانی که‌ علی رضی الله عنه را دوست دارند اهل سنت و جماعت می‌باشند

شماره مقاله : 8101              تعداد مشاهده : 301             تاریخ افزودن مقاله : 1/9/1389

کسانی که‌ علی رضی الله عنه را دوست دارند اهل سنت و جماعت می‌باشند

شيخ صالح الفوزان در معرض گفتار شيخ الاسلام ابن تيميه در شرح عقيده واسطيه می‌گويد: آنجا که‌ شیخ الاسلام بیان داشته‌: و اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را دوست دارند و ولایت آنها را پذیرفته‌ و آن توصیه‌ی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم راجع به‌ آنها را مراعات می‌نمایند که‌ در غدیر خم فرمود: «أذکّرکم الله‌ في أهل بیتي»([1]).
(راجع به‌ اهل بیتم خدا را به‌ یاد شما می‌آورم).([2])
شیخ صالح الفوزان راجع به‌ این سخن شیخ الاسلام گفته‌: شیخ السلام رحمه الله در این سخن خود منزلت اهل بیت از منظر اهل سنت و جماعت را بیان داشته‌ و اعلام نموده‌ که‌ آنها اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را دوست دارند.
اهل بیت: خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم یعنی کسانی که‌ صدقه‌ بر آنها حرام است اهل بیت نامیده‌ می‌شوند، که‌ عبارتند از: خاندان علی، جعفر، عقیل، عباس، حارث بن عبدالمطلب، همسران پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و دخترانش. همانگونه‌ که‌ خداوند راجع به‌ آنها می‌فرماید:{إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا (٣٣) } (الأحزاب: ٣٣). «خداوند قطعاً مي‌خواهد پليدي را از شما اهل بيت (پيغمبر) دور كند و شما را كاملاً پاك سازد».
اهل سنت آنها را دوست داشته‌ و نسبت به‌ آنها نهایت احترام و بزرگداشت را رعایت می‌نمایند، زیرا احترام از آنها احترام از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم است و همچنین خدا و رسولش بدان (احترام از اهل بیت) دستور داده‌اند؛ خداوند می‌فرماید:{قُلْ لا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَى } (الشورى: ٢٣).
 «در برابر آن از شما پاداش و مزدي نمي‌خواهم مگر آن كه به خاطر خويشاوندي‌ام مرا دوست داشته باشيد(يعني‌: بلكه‌ آنچه‌ از شما مي‌طلبم، مودت‌ و دوستي‌ در قرابت‌ و نزديكي‌ نسبي‌اي‌ است‌ كه‌ ميان‌ من‌ و شما وجود دارد، پس‌ فقط صله‌ و پيوندي‌ را كه‌ ميان‌ من ‌و شما وجود دارد، در نظر آوريد و همان‌ را رعايت‌ كنيد و اگر فقط اين‌ را در نظرداشته‌ باشيد، بر من‌ عجولانه‌ نمي‌تازيد و ميان‌ من‌ و مردم‌ را خالي‌ كرده‌ و اجازه‌ مي‌دهيد كه‌ اين‌ دعوت‌ را به‌ آنان‌ برسانم‌)».
و راجع به‌ محبت اهل بیت روایاتی از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده‌ - از جمله‌ آنچه‌ شیخ بدان اشاره‌ نمود- که‌ بیان می‌دارد در صورت التزام، استقامت و پایدار ماندنشان بر سنت پیامبر ص، لازم است مورد محبت و مودت قرار بگیرند [همانند: عباس و فرزندانش و علی و فرزندانش]. اما در صورتی که‌ با سنت و اخلاق دینی مخالفت ورزیدند و از آن روی گرداندند محبت آنها به‌ هیچ وجه‌ جایز نیست، اگر از اهل بیت نیز باشند.
«ولایت آنها را پذیرفته»:‌ یعنی آنها را دوست دارند. و «توصیه‌ی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم راجع به‌ آنها را مراعات می‌نمایند»: یعنی بدان عمل نموده‌ و آن را تطبیق می‌نمایند.‌ «در غدیر خم فرمود»: «غدیر» در اینجا به‌ معنی استخر و رودخانه‌ است. راجع به‌ «خم» نیز گفته‌اند: نام مردی است که‌ غدیر را بدان نسبت می‌دهند، و یا گفته‌اند: خم به‌ معنی درختان در ‌هم آمیخته‌ است و از این رو غدیر بدان نسبت داده‌ شده‌ که‌ در آن واقع شده‌ است.
وقتی که‌ پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از حجة الوداع به‌ طرف مدینه‌ بازگشت و به‌ این رودخانه‌ رسید، خطبه‌ای را ارائه‌ داد که‌ ضمن آن به‌ روایت زیر اشاره‌ نمود: «أذکّرکم الله‌ في أهل بیتي».
یعنی: راجع به‌ اهل بیتم دستوراتی را به‌ یاد شما می‌آورم که‌ خدا بدان دستور داده‌ است، اینکه‌ آنها را مورد احترام، اکرام و بزرگداشت قرار دهید و حقشان را پایمال ننمایید.
و وقتی که‌ عباس بن عبدالمطلب بن هاشم بن عبدمناف به‌ او خبر داد که‌ برخی از قریش صله‌ی رحم را در حق آنها ترک کرده‌ و با آنها نیکی نمی‌کنند، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «والذي نفسي بیده».‌‌ (سوگند به‌ کسی که‌ جان من در دست او است) «لا یؤمنون» (ایمانشان کامل نخواهد شد). «حتى یحبوکم لله‌ ولقرابتي» (تا وقتی که‌ شما را به‌ خاطر دست‌یابی به‌ دو چیز دوست نداشته‌ باشند:
نخست: به‌ خاطر خدا؛ زیرا اهل بیت، اولیا و دوستان خدا هستند.
دوم: به‌ خاطر خویشاوندی با پیامبر ص، زیرا دوست داشتن آنها راهی است برای کسب رضایت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و احترام از ایشان).
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «إنَّ الله‌ اصطفى بني إسماعیل واصطفى من بني إسماعیل کنانة واصطفی من کنانة قریشاً، واصطفى من قریش بني ‌هاشم، واصطفاني من بني ‌هاشم».
خداوند فرزندان اسماعیل بن ابراهیم ؛ را انتخاب کرد و از میان فرزندان اسماعیل قبیله‌ی کنانه‌ بن خزیمه‌ را انتخاب نمود و از قبیله‌ی کنانه‌ طایفه‌ی قریش (فرزندان مضر بن کنانه)‌ را انتخاب نمود و از قریش نیز بنی‌هاشم (فرزندان هاشم بن عبدمناف) را انتخاب کرد و از میان بنی‌هاشم نیز مرا (محمد بن عبدالله‌ بن عبدالمطلب بن هاشم بن عبدمناف بن قصی بن کلاب بن مره بن کعب بن لؤی بن غالب بن فهر بن مالک بن نضر بن کنانه بن خزیمه بن مدرکه بن الیاس بن مضر بن نزار بن معد بن عدنان) برگزید.
این حدیث بیانگر آن است که‌: عرب بر سایر مردم برتری دارند و از میان عرب قریش بر همه‌ برتری دارد، و از میان قریش نیز بنی‌هاشم بر سایر طایفه‌ها برتری دارد، و پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از همه‌ی بنی هاشم افضل‌تر است؛ پس شخص پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از همه‌ی مردم بزرگتر و نسب ایشان نیز بر سایر ملتها برتری دارد از این رو بنی‌هاشم که‌ از خویشان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم هستند داری فضیلتی ویژه‌ می‌باشند.
و در مقدمه‌ی کتاب «شیخ الاسلام ابن تیمیه لم یکن ناصبیا» می‌گوید: کسانی که‌ علی رضی الله عنه را دوست دارند اهل سنت و جماعت می‌باشند، آنها (اهل سنت و جماعت) ایشان (علی  رضی الله عنه ) را همانند خلیفه‌ی چهارم از خلفای راشدین و یکی از سابقین اولین و یکی از ده نفری که‌ در این دنیا مژده‌ی بهشت را دریافت نمودند، حساب می‌نمایند([3]).
و در شرح آیه‌ی زیر که‌ خداوند فرموده‌:{قُلْ لا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَى (الشورى: 23). (ترجمه آن گذشت).
می‌گوید: قول سوم: مراد از کلمه‌ی «قربی» اهل بیت رضی الله عنهم اجمعین می‌باشند، که‌ پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از امت اسلامی خواسته‌ آنها را مورد محبت و احترام و اکرام قرار دهند، و این، یک حق است که‌ باید در برابر آنها انجام داده‌ شود، زیرا امت اسلامی در برابر افراد صالح و پایدار بر دین خدا از اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم حقی دارند که‌ باید آن را مراعات نمایند و به‌ مقتضای شریعت اسلامی آنها را مورد محبت، مودت، احترام و بزرگداشت قرار دهند([4]).
و در تعلیقات مختصر خود بر طحاویه‌ می‌گوید: این موقف مسلمانان در برابر اصحاب پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم می‌باشد، از خدا برای آنها طلب مغفرت نموده‌ و خواهان این هستند که‌ خداوند نسبت به‌ اصحاب و اهل بیت کینه‌ای در دلشان قرار ندهد، زیرا اهل بیت حق خویشاوندی با پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و حق ایمان را بر مسلمانان دارند و مذهب اهل سنت و جماعت این است که‌: اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را دوست داشته‌ و ولایت آنها را مراعات می‌نمایند.
اما نواصب: ولایت اصحاب را رعایت می‌نمایند و نسبت به‌ اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بغض و کینه‌ را به‌ دل دارند، از این رو نواصب نامیده‌ شده‌اند که‌ دشمنی و عداوت با اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را بر پیشانی خود نصب نموده‌اند([5]) .
 و باز گفته‌: همسران پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نخستین افراد اهل بیت رضی الله عنهم  هستند؛ خداوند متعال در خطاب به‌ همسران پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم می‌فرماید:{إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا } (الأحزاب: ٣٣).
(خداوند قطعاً مي‌خواهد پليدي را از شما اهل بيت (پيغمبر) دور كند و شما را كاملاً پاك سازد).
بنابر این نخستین افرادی که‌ تحت اهل بیت قرار می‌گیرند عبارتند از: همسران پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم سپس خویشاوندانش از خاندان عباس، ابوطالب و خاندان حارث بن عبدالمطلب([6]).
و باز گفته‌: برتری میان مهاجرین نیز وجود دارد: برترین همه‌ی اصحاب به‌ طور اطلاق خلفای راشدین (ابوبکر، عمر، عثمان و علی) می‌باشند، اینها به‌ طور مطلق بر سایر اصحاب برتری دارند([7]).
 و باز گفته‌: ... علی بن ابی‌طالب: خلیفه‌ی چهارم، پسر عموی پیامبر ص، همسر فاطمه‌ دختر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و پدر حسن و حسین دو نوه‌ی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و دو سید جوانان اهل بهشت است، جهاد، شجاعت، عبادت، علم، زهد و ... ایشان مشهور و معروف می‌باشد([8]).
و گفته‌: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم برای حسن و حسین گواهی دادند که‌ اهل بهشت می‌باشند: «الحسن والحسین سیدا شباب أهل الجنة»([9]).
(حسن و حسین سید جوانان اهل بهشت هستند)([10]).
و راجع به‌ صلح حسن بن علی با معاویه‌ بن ابی‌سفیان م می‌گوید: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم ضمن نقل معجزه‌ای به‌ این قضیه‌ اشاره‌ نمود، آنجا که‌ فرمود: «إنَّ ابني هذا سید، وسیصلح الله‌ به‌ بین فئتین عظیمتین من المسلمین»([11]).
(این فرزند من سید است و خدا به‌ وسیله‌ی او میان دو دسته‌ از مسلمانان صلح و آشتی برقرار می‌نماید).
حسن بن علی رضی الله عنه با تنازلی که‌ در برابر معاویه‌ بن ابی‌سفیان انجام داد مصالح هنگفتی را برای مسلمانان بازگرداند... ([12]).
و گفته‌: زید بن علی رضی الله عنه یکی از ائمه‌ی اهل بیت است؛ و جعفر صادق رحمه الله نیز از علمای اهل سنت و علمای سلف می‌باشد.
شیخ – حفظه‌الله‌- ضمن این عبارات فراوان به‌ طور واضح و روشن عقیده‌ی اهل سنت و جماعت را در برابر اهل بیت رضی الله عنهم اجمعین بیان می‌دارد و صریح و روشن می‌گوید: کسانی که‌ علی رضی الله عنه را دوست دارند اهل سنت و جماعت می‌باشند.


([1]) اخرجه‌ مسلم (2408).
([2])  العقیدة الواسطیة (ص:195) ط.مکتبة المعارف.
([3])  ص: 5 . ط. دار الوطن.
([4]) الفتاوی:1/335.
([5])  ص: 227 ط. دار العاصمة.
([6]) ص: 235
([7])  شرح لمعة الاعتقاد لابن قدامة : ص:231 ط. اول باشراف عبدالسلام سلیمان.
([8])  ص: 234.
([9]) امام احمد در مسند خویش ( 10999) این روایت را گزارش داده‌ است.
([10]) ص: 239.
([11])  بخاری (2704) این را گزارش کرده‌ است.
([12])  ص: 261.


از کتاب:
اهل بيت رضی الله عنهم اجمعین از منظر محمد بن عبدالوهاب و دعوتگران اهل نجد (ترجمة كتاب: الإمام محمد بن عبدالوهاب وأئمة الدعوة النجدية وموقفهم من آل البيت  رضی الله عنهم اجمعین)، به قلم: خالد بن أحمد الزهراني، بازنگری از: شيخ علوى بن عبد القادر سقاف، ترجمه: إسحاق بن عبدالله العوضى، چاپ اول 1429/1387هـ
 
مصدر:
دائرة المعارف شبکه اسلامی
IslamWebPedia.Com
 



 
بازگشت به ابتدای صفحه     بازگشت به نتایج قبل                       چاپ این مقاله      ارسال مقاله به دوستان

اقوال بزرگان     

یحیی بن معاذ (رحمه الله) فرمود: « عجبت ممن يحزن على نقصان ماله كيف لا يحزن على نقصان عمره. » «شخصی به خاطر ضیاع اموالش اندوهگین می‌شود، اما با کمال تأسف، زندگی‌اش مدام رو به زوال است، اما بخاطر این نابودی جبران‌ناپذیر اصلاً غمگین نمی‌شود». صفة الصفوة، أبو الفرج عبد الرحمن بن علي بن الجوزي.

تبلیغات

 

منوی اصلی

  صفحه ی اصلی  
 جستجو  
  روز شمار وقايع
  عضویت در خبرنامه  
پیشنهادات وانتقادات  
همكارى با سايت  
ارتباط با ما  
 درباره ی ما  
 

تبیلغات

آمار

خلاصه آمار بازدیدها

امروز : 12652
دیروز : 3293
بازدید کل: 8247997

تعداد کل اعضا : 608

تعداد کل مقالات : 11123

ساعت

نظر سنجی

كداميك از كانال‌هاى اهل سنت فارسى را بيشتر مي‌پسنديد؟

كانال فارسى نور

كانال فارسى كلمه

كانال فارسى وصال

نمایش نتــایج
نتــایج قبل
 
.محفوظ است islamwebpedia.com تمامی حقوق برای سایت
All Rights Reserved © 2009-2010