Untitled Document
 
 
 
  2024 Oct 18

----

14/04/1446

----

27 مهر 1403

 

تبلیغات

حدیث

 

در حديث صحيح آمده: "الدنيا سجن المؤمن وجنة الكافر" (روايت مسلم (2956) و الترمذي (2324) يعنى: "دنيا زندان مؤمن و بهشت كافر است".

 معرفی سایت

نوار اسلام
اسلام- پرسش و پاسخ
«مهتدين» (هدايت يافتگان)
اخبار جهان اسلام
تاریخ اسلام
کتابخانه آنلاین عقیده
سایت اسلام تکس - پاسخ به شبهات دینی
خانواده خوشبخت
شبکه جهانی نور
سایت خبری تحلیلی اهل سنت
بیداری اسلامی
صدای اسلام

 

 

 

  سخن سایت

قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) ‏عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين».
امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل».

لیست الفبایی     
               
چ ج ث ت پ ب ا آ
س ژ ز ر ذ د خ ح
ف غ ع ظ ط ض ص ش
ه و ن م ل گ ک ق
ی
   نمایش مقالات

فقه>مفاهیم و اصطلاحات فقهی>سؤر

شماره مقاله : 5              تعداد مشاهده : 735             تاریخ افزودن مقاله : 25/4/1388

 پس‌مانده‌ي نوشيدني=‌سؤر
 

سؤر: آبی ‌که بعد از نوشیدن در ظرف می‌ماند، و آن چند نوع است‌: 

 
1-پس ما‌نده‌ي انسا‌ن‌:  
پس مانده‌ي انسان‌ که پاک است‌، خواه مسلمان‌، یا کافر، یا جنب یا قاعده باشد. اما مراد از قول خدا: (إنما المشركون نجس) [‌بیگمان مشرکان نجسند]‌ نجاست معنوی است‌، زیرا اعتقادشان باطل و پوچ است و از آلودگیها و نجاسات پرهیز نمی‌کنند، مقصود، آن نیست‌ که ذات و بدنشان نجس است‌، و حال آنکه با مسلمانان معاشرت و اختلاط داشتند و پیک‌ها و هیاتهای نمایندگیشان‌، به حضور پیامبر صلي الله عليه و سلم می‌آمدند و به مسجدالنبی نیز داخل می‌شدند و ایشان دستور نمی‌داد، چیزهایی را که با بدن  آنان تماس داشته است‌، بشویند. از حضرت عایشه -‌رضی الله عنها -‌روایت شده است‌ که ‌گفته است‌: (كنت أشرب وأنا حائض، فأناوله النبي صلى الله عليه وسلم، فيضع فاه على موضع في) [‌زمانی که قاعده می‌شدم آب می‌نوشیدم و در همان ظرف آنرا به پیامبر صلي الله عليه و سلم نیز می‌دادم‌ که ایشان دهان بر جای دهان من می‌گذاشتند و از آن می‌نوشیدند]‌‌. مراد آنست ‌که از همانجا که عایشه‌(‌ره‌) می‌نوشید، پيغمبر صلي الله عليه و سلم می‌نوشید. بروایت مسلم‌.  
 2- پس ما‌نده‌ي حیوانی که ‌گوشتش حلال و خوردنی است‌:
پس مانده‌ي این نوع حیوانات پاک است‌، زیرا آب دهانشان= لعاب‌، از گوشت پاک پدیدار می‌گردد و حکم آن را دارد. ابوبکر بن المنذر گفته است‌: همه‌ي دانشمندان “‌‌فقه‌“ به اجماع می‌گویند که پس مانده‌ي آنچه‌ که ‌گوشتش خورده می‌شود، جایز است که آن را نوشيد و بدان وضو گرفت‌.
٣-پس ما‌نده‌ي استر و خر و درندگا‌ن و پرندگا‌ن شکاری:
بنا به روایت جابر رضي الله عنه پس مانده‌ي این حیوانات نیز پاک است زیرا از او روایت شده است‌ که‌: از پیامبر صلي الله عليه و سلم سوال شد: آیا با آب پس مانده‌ای ‌که خر از آن نوشیده است وضو بگیریم‌؟ فرمودند: “‌آری‌، و بدانچه پس مانده همه درندگان است‌“‌‌، این حدیث را شافعی و دارقطنی و بیهقی نقل‌ کرده‌اند. بیهقی گوید: سندهای این حدیث را اگر پهلوی هم بگذاریم روی هم رفته قوی هستند.
پیامبر صلي الله عليه و سلم در یکی از سفرها شبی بیرون رفت و از کنار مردی ‌گذشتند،‌ که بر لب حوض آب خود نشسته بود. عمر رضي الله عنه از آن مرد سوال‌ کرد: آیا امشب درندگان از این حوض شما آب نوشیده‌اند؟ آنگاه پیامبر صلي الله عليه و سلم به وی ‌گفت‌: (يا صاحبَ المقراةِ لاتخبره، هذا متكلف! لها ما حملت في بطونها، ولنا ما قي شراب وطهور) [ای صاحب حوض به وی خبر مده‌، زیرا او سخت‌گیر است‌، آنچه‌ که حیوانات درنده خورده‌اند، مال خودشان است و آنچه ‌که مانده است‌، ما از آن می‌نوشیم و وضو مي‌گیریم‌]‌‌. دارقطنی این حدیث را روایت‌ کرده است‌، و از یحیی بن سعید روایت شده است که‌: “‌‌عمربن خطاب همراه ‌گروهی‌ که عمروعاص نیز با آنها بود، بیرون رفتند تا اینکه بر حوضی فرود آمدند، عمرو عاص از صاحب حوض پرسید: حیوانات وحشی و درندگان بدین حوض شما می‌آیند؟ عمر گفت‌: به ما جواب نده، زیرا درندگان برما وارد می‌شوند و ما نیز بر آنها وارد می‌شویم‌“‌‌. امام مالک در “‌‌موطا”‌ این حدیث را روایت کرده است‌.  

٤- پس مانده‌ي ‌گربه‌:  
بنا به حدیث کبشه دختر کعب‌، زن ابوقتاده‌، پس مانده‌ي گربه پاک است‌،‌ کبشه گوید: ابوقتاده نزد وی آمد و برای او آب ریخت‌، در آنوقت گربه‌ای آمد، ابوقتاده ظرف آب را برای‌ گربه نگاه داشت تا از آن نوشید، و من به وی خیره شده بودم‌، گفت‌: آیا تعجب می‌کنی‌؟ ‌گفتم‌: آری‌، گفت‌: پیامبر صلي الله  عليه
 و سلم فرموده است‌: (إنها ليست بنجس، إنها من الطوافين عليكم والطوافات) [‌گربه نجس نیست زيرا گربه‌ها خیلی پیش شما می‌آیند و رفت و آمد می‌کنند]‌‌. پنج نفر از اصحاب صحاح آنرا نقل کرده‌اند. ترمذی گفته است‌: این حدیث‌: “‌‌حسن و صحیح‌“ است‌، و بخاری و دیگران آنرا “‌‌صحیح‌“‌ دانسته‌اند.
5-پس ما‌نده‌ي سگ و خوک‌:  
پس مانده‌ي سگ و خوک نجس است و اجتناب از آن واجب است‌. علت نجاست پس مانده‌ي سگ بنا به حدیثی است‌ که بخاری و مسلم آنرا از ابوهریره رضي الله عنه روایت کرده‌اند که‌: پیامبر صلي الله عليه و سلم گفته است‌: (إذا شرب الكلب في إناء أحدكم فليغسله سبعا) [هرگاه سگ از ظرف آب یکی از شما آب نوشید، هفت بار آنرا بشوید]‌‌. امام احمد و مسلم متن این حدیث را چنین نقل‌کرده‌اند: (طهور إناء أحدكم إذا ولغ فيه الكلب أن يغسله سبع مرات أولاهن بالتراب) [وقتی‌که سگ به ظروف شما دهن زد یا لیسید، باید آنها را هفت بار با آب بشوید که بار اول باید آب خاک آلود باشد]‌‌. و اما دلیل نجاست پس مانده‌ي خوک آنست‌ که حیوان آلوده و پلید و نجس است‌.  

به نقل از ترجمه فقه السنه



 
بازگشت به ابتدای صفحه     بازگشت به نتایج قبل                       چاپ این مقاله      ارسال مقاله به دوستان

اقوال بزرگان     

علامه طحاوی رحمه الله می‌فرماید: «لایقلد الا عصبی او غبی» (تن به تقلید نمی‌دهد مگر متعصب یا کودن). ابن عابدین، «رسم المفتی» (32، ج 1). 

تبلیغات

 

منوی اصلی

  صفحه ی اصلی  
 جستجو  
  روز شمار وقايع
  عضویت در خبرنامه  
پیشنهادات وانتقادات  
همكارى با سايت  
ارتباط با ما  
 درباره ی ما  
 

تبیلغات

آمار

خلاصه آمار بازدیدها

امروز : 433
دیروز : 3856
بازدید کل: 8516679

تعداد کل اعضا : 608

تعداد کل مقالات : 11123

ساعت

نظر سنجی

كداميك از كانال‌هاى اهل سنت فارسى را بيشتر مي‌پسنديد؟

كانال فارسى نور

كانال فارسى كلمه

كانال فارسى وصال

نمایش نتــایج
نتــایج قبل
 
.محفوظ است islamwebpedia.com تمامی حقوق برای سایت
All Rights Reserved © 2009-2010