Untitled Document
 
 
 
  2024 Sep 16

----

12/03/1446

----

26 شهريور 1403

 

تبلیغات

حدیث

 

از جابر روايت است که: "لعن رسول الله صلى الله عليه و سلم آکل الربا و موکله، وکاتبه و شاهديه، و قال : هم سواء" (صحيح مسلم - 1598/1219/3)، يعنى: "پيامبر صلى الله عليه و سلم رباخوار، ربا دهنده، کاتب و دو شاهد آنرا لعنت کرده، و مي‌فرمود : همه در گناه باهم برابراند".

 معرفی سایت

نوار اسلام
اسلام- پرسش و پاسخ
«مهتدين» (هدايت يافتگان)
اخبار جهان اسلام
تاریخ اسلام
کتابخانه آنلاین عقیده
سایت اسلام تکس - پاسخ به شبهات دینی
خانواده خوشبخت
شبکه جهانی نور
سایت خبری تحلیلی اهل سنت
بیداری اسلامی
صدای اسلام

 

 

 

  سخن سایت

قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) ‏عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين».
امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل».

لیست الفبایی     
               
چ ج ث ت پ ب ا آ
س ژ ز ر ذ د خ ح
ف غ ع ظ ط ض ص ش
ه و ن م ل گ ک ق
ی
   نمایش مقالات

قرآن و حدیث>آثار>تفسیر کاشف

شماره مقاله : 3790              تعداد مشاهده : 349             تاریخ افزودن مقاله : 4/7/1389

تفسیر کاشف
کتاب تبیان نوشته­ی طوسی را از همه معتدل و میانه­تر یافتیم، ولی امروز شاهد بعضی از تفاسیر شیعه هستیم که از نظر میانه­روی کمتر از طوسی نمی­باشند و از نظر افراط نیز از او دست کمی ندارند. از جمله­ی آن تفسیرها تفسیر کاشف نوشته­ی دانشمند جعفری اهل لبنان مشهور به: محمد جواد مغنیه، و اعتدال و میانه روی را در نکات زیر مشاهده می کنیم:
اولا : در بیان و توضیح ایشان برای منهج و روش خویش در نوشتن تفسیر، که می­گوید: در تفسیر آیات و بیان مراد از آن قبل از هر چیز به احادیث صحیح پیامبر صلی الله علیه و سلم اعتماد کرده­ام، زیرا پیغمبر صلی الله علیه و سلم شارح و راهی برای شناخت معانی قرآن می­باشد: ﴿وَما آتَاکم الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَما نَهَاکم عَنْهُ فَانتَهُوا﴾ (آنچه پیامبر به شما دستور می­دهد بگیرید و از آنچه شما را از آن نهی می­کند بپرهیزید).
و هر گاه حدیثی در سنت نیافتم به ظاهر و سیاق آیه اعتماد می­کنم، زیرا متکلم حکیم در بیان مراد خویش به آنچه مخاطب از دلالت ظاهری آن می­فهمد اعتماد می­کند، چنانکه مخاطب نیز از آن ظاهر حکم را می­گیرد و هر گاه آیه­ای در معنی آیه­ای دیگر و واضحتر و روشن­تر باشد، آنها را با هم آورده­ام تا بهتر روشن شود زیرا قرآن یک مصدر دارد و بعضی از آن تفسیر برای بعضی دیگر می­باشد.
و هر گاه لفظ با حکم عقل در تعارض باشد، به دلیل وجوب عمل به نقل ، لفظ را جهت هماهنگ شدن با عقل تاویل کرده­ام.
و هر گاه لفظ با اجماع مسلمین در هر زمان و مکانی بر مساله­ای فقهی در تعارض بود ظاهر لفظ را بر اجماع حمل کرده­ام مانند ﴿إِذَا تَدَاینتُم بِدَینٍ إِلَى أَجَلٍ مسَمى فَاکتُبُوهُ﴾ (هر گاه به همدیگر تا مدت معینی وامی دادید، آن را بنویسید) کلمه­ی «فاکتبوه» در اینجا بر وجوب دلالت می­کند ولی اجماع بر استحباب نوشتن قرض دلالت می­کند، پس ظاهر را بر استحباب نه وجوب حمل می­کنم.
اما از قول مفسرین مانند حجتی قاطع و دلیلی مستقل استفاده نمی­کنم، بلکه تنها مانند موید و مرجحی برای یکی از نظریات هنگامی که لفظ احتمال بیشتر از یک معنی را بدهد استفاده می­کنم، حقتاً که مفسرین تلاشهای فراوانی جهت کشف معانی و اسرار و ویژگی­های قرآن کشیده­اند، و چنان توجهی به این کتاب کرده­اند که به هیچ کتابی تا به حال اینگونه توجه نشده است.
ثانیاً: تا حد زیادی به این منهج ملتزم می­باشد:
مثال آن مانند آنچه در تفسیر فاتحه بر این آیه ﴿صِرَاطَ الَّذِینَ أَنعَمتَ عَلَیهِم﴾ می­کند، می­گوید: در بعضی روایتها آمده که «مغضوب علیهم» یهود و «الضالین» نصاری هستند، ولی لفظ آیه عام است و استثناء و تخصیصی در آن به کار نرفته است، هر فرمانبرداری شامل نعمت و رحمت خداوندگار می­شود، و هر گناهکاری گمراه و مغضوب علیه است.
و هنگام تفسیر آیات 111 تا 113 در سوره­ی بقره، به این اشاره می­کند که بعضی از یهود و نصاری بعضی دیگر را تکفیر می­کنند، سپس عنوانی اینگونه (بعضی از مسلمانان نیز بعضی دیگر را تکفیر می­کنند) را می­گذارد و زیر این عنوان می­گوید:
و اگر یهود و نصاری در حکم یک طایفه قرار دارند، چون تورات به عیسی و انجیل به موسی اعتراف می­کند، قرار گرفتن شیعه و سنی به عنوان یک طائفه حقیقت و واقعیت می­باشد: زیرا کتاب آنها یکی است که قرآن است و پیامبر آنها نیز یکی است که محمدغ است، پس چگونه بعضی از این دو فرقه برادران دینی خویش را تکفیر می­کنند؟
و اگر به این آیه نگاه کنیم ﴿وَقَالَتِ الْیهُودُ لَیسَتِ النَّصَارَى عَلَىَ شَیءٍ وَقَالَتِ النَّصَارَى لَیسَتِ الْیهُودُ عَلَى شَیءٍ وَهُم یتْلُونَ الْکتَابَ﴾ (یهودیان می­گویند مسیحیان دارای حق و حقیقتی نبوده و بر چیزی نیستند، و مسیحیان نیز می­گویند: یهودیان دارای حق و حقیقتی نبوده و بر چیزی بند نیستند) و اگر با آن معنای که بیان کردیم به این آیه نگاه شود، و تمامی مفسرین نیز بر آن اتفاق دارند، سپس کسی که برادر مسلمان خویش را کافر می­داند با آن آیه مقایسه کنیم، می­فهمیم که حالی بدتر از یهود و نصاری به خود گرفته است. یهود، نصاری را تکفیر و نصاری، یهود را تکفیر می­کنند ﴿وَهُم یتْلُونَ الْکتَابَ﴾ در حالی که تورات و انجیل را می­خوانند، مسلمان چگونه برادر مسلمان خویش را تکفیر می­کند در حالی که قرآن را می­خواند؟ پس باید آنها که زبان خود را با خواندن قرآن می­پیچند از خدا بترسند و به معانی و مراد آن توجه بکنند.
و در تفسیر آیات 72ـ 75 سوره­ی انفال از مهاجرین و انصار سخن می­راند و می­گوید: هیچ توصیفی بهتر از وصف امام زین­العابدین برای آنها ـ آنگاه که با پروردگارش مناجات می­کند و طلب رحمت و رضوان را برای آنها می­کند ـ نیافتم.
خداوندا اصحاب محمد را رحم کن خصوصاً آنها که نیکوکار بودند و در راه یاری پیامبر سختی چشیدند و به یاری پیامبر شتافتند و به دعوت او سبقت گرفتند و جواب دادند، زیرا دلیل رسالت پیامبر را شنیده بودند و از همسران و فرزندان خویش به خاطر اظهار کلمه­ی حق جدا شدند و با پدران و فرزندان خویش در راه اثبات نبوت پیامبر و یاری رساندن به او جنگیدند .
خداوندا آنها را فراموش مکن که به خاطر شما و در راه شما همه چیز را جا گذاشتند و همراه پیامبرت به سوی شما راه افتادند.
و شیخ بعد از آوردن این دعای امام می­گوید:
ملاحظه شود: این مناجات در رساله­ی «السجادیه» که شیعه آن را معظم می­دارند آمده است، و این ردّی است برای همه­ی کسانی که می­گویند: شیعه به مقام اصحاب بی حرمتی می­کنند.
و در تفسیر آیات 35ـ 38 سوره­ی رعد تحت عنوان «الشیعه الامامیه و الصحابه» می­گوید: بعضی از جیره خواران و جاهلین به بر پا کردن فتنه و آشوب میان مسلمین جهت تفرقه افکنی عادت گرفته­اند، و از طریق افتراء و دروغ بر شیعه امامیه کار را شروع کرده­اند زیرا بی حرمتی به مقام اصحاب و به خدا تلقی کردن علی (ع) و قرار گرفتن تحریف در قرآن و... را به شیعه نسبت می­دهند ﴿وَالَّذِینَ آتَینَاهُم الْکتَابَ یفْرَحُونَ بِما أُنزِلَ إِلَیک﴾ (اهل کتاب به آنچه به شما داده شده خوشحال می­شوند) طبرسی می­گوید: مراد خداوند در این آیه اصحاب پیامبر که به او ایمان آوردند و او را تصدیق کردند و به انزال آن شاد شدند می­باشد، و اگر قرار باشد به مقام اصحاب بی حرمت باشند، طبرسی شیخ آنها در تفسیر این آیه نظر دیگری را ارائه می­دارد.
و در تفسیر آیه چهار سوره­ی تحریم ﴿إِن تَتُوبَا إِلَى اللَّهِ فَقَدْ صَغَتْ قُلُوبُکما﴾ می­گوید: یعنی اگر دل شما به حق تمایل پیدا کرد، سپس بعد از اشاره به حفصه و عائشه از امهات المومنین می­گوید: اگر توبه کنند و اصلاح شوند، قلب و دل آنها به دستور خداوند و اخلاص برای خداوند تمایل پیدا کرده است، و اگر بر همکاری خویش ضد پیامبر اصرار ورزیدند بدانند که خداوند ولی و یاری­رسان پیامبر خویش است، و جبرئیل و جمیع ملائکه و مومنین صالحین نیز او را یاری می­دهند.
و بعد از سوره­ی لیل می­گوید: شیخ محمد عبده گفت: مفسرین در اینجا سبب نزولهایی را بیان کرده­اند، و گفته شده که در مورد ابوبکر نازل گشته است، و اگر این روایت صحیح باشد هیچ مانعی از قبول آن ما را باز نمی­دارد، ولی معنی این آیات برای همیشه عام هستند.
و با توجه به ذکر این روایت می­فهمیم که شیخ با وجود اینکه جانب اعتدال و میانه­روی را پیش گرفته است ولی تفسیر ایشان از تاثیرات عقیده­ی امامیه خالی نیست، به عنوان نمونه:
او را می­بینیم که به علی (ع) این جمله را نسبت می­دهد که گفته است (این قرآن ساکت و من قرآن گویا هستم (1426) که قبلاً نیز در این مورد سخن بمیان رفت.
چنانکه از عصمت اهل بیت نیز سخن می­راند. و از امامیه و نظریه­ی عصمت، و در بیشتر از یک مورد در مورد مهدی منتظر، سخن می­راند، ولی ایشان بعضی از احادیثی که از طریق اهل سنت نیز آمده است را ذکر می­کند.


از کتاب:
پژوهشی پیرامون اصول و فروع شیعه دوازده امامی(2)، (مبحث تفسیر)، تألیف: دکتر علی سالوس
 
مصدر:
دائرة المعارف شبکه اسلامی
IslamWebPedia.Com



 
بازگشت به ابتدای صفحه     بازگشت به نتایج قبل                       چاپ این مقاله      ارسال مقاله به دوستان

اقوال بزرگان     

المهدي أبا عبد الله يقول: سمعت سفيان الثوري يقول: كان يقال أول العلم الصمت، والثاني الاستماع له وحفظه، والثالث العمل به، والرابع نشره وتعليمه. مهدی ابو عبدالله گفت: شنیدم سفیان ثوری می فرمود: «ابتدای علم سکوت است، و دوم شنیدن علم و حفظ آن است، و سوم عمل کردن به آن، و چهارم نشر و تعلیم آن است». "حلية الأولياء وطبقات الأصفياء" حافظ أبو نعيم اصفهاني.

تبلیغات

 

منوی اصلی

  صفحه ی اصلی  
 جستجو  
  روز شمار وقايع
  عضویت در خبرنامه  
پیشنهادات وانتقادات  
همكارى با سايت  
ارتباط با ما  
 درباره ی ما  
 

تبیلغات

آمار

خلاصه آمار بازدیدها

امروز : 6285
دیروز : 3293
بازدید کل: 8241630

تعداد کل اعضا : 608

تعداد کل مقالات : 11123

ساعت

نظر سنجی

كداميك از كانال‌هاى اهل سنت فارسى را بيشتر مي‌پسنديد؟

كانال فارسى نور

كانال فارسى كلمه

كانال فارسى وصال

نمایش نتــایج
نتــایج قبل
 
.محفوظ است islamwebpedia.com تمامی حقوق برای سایت
All Rights Reserved © 2009-2010