Untitled Document
 
 
 
  2024 Sep 08

----

04/03/1446

----

18 شهريور 1403

 

تبلیغات

حدیث

 

پيامبر صلى الله عليه و سلم فرمودند: "انما الاعمال بالخواتيم" (روايت بخارى : 6233)، يعنى: "بدرستيكه اعتبار اعمال به خاتمه آنهاست".

 معرفی سایت

نوار اسلام
اسلام- پرسش و پاسخ
«مهتدين» (هدايت يافتگان)
اخبار جهان اسلام
تاریخ اسلام
کتابخانه آنلاین عقیده
سایت اسلام تکس - پاسخ به شبهات دینی
خانواده خوشبخت
شبکه جهانی نور
سایت خبری تحلیلی اهل سنت
بیداری اسلامی
صدای اسلام

 

 

 

  سخن سایت

قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) ‏عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين».
امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل».

لیست الفبایی     
               
چ ج ث ت پ ب ا آ
س ژ ز ر ذ د خ ح
ف غ ع ظ ط ض ص ش
ه و ن م ل گ ک ق
ی
   نمایش مقالات

فقه>مسائل فقهی>سجده تلاوت

شماره مقاله : 3611              تعداد مشاهده : 615             تاریخ افزودن مقاله : 25/6/1389

حکم سجده تلاوت
ابن حزم در کتابش «المحلي» (10/5)، (106/5) ميگويد : 
سجده تلاوت در 14 ايه در قرآن بكار رفته است و سجده تلاوت فرض نيست اما داراي فضيلت است، و مي‌توان آن را در نماز فرض و سنت و در غير نماز و هنگام طلوع و غروب و زوال آفتاب و رو به قبله و غير از قبله و با طهارت و بدون طهارت، انجام داد.
اما دليل اينکه سجده تلاوت فرض نيست بلکه مستحب است، اينست که پيامبر صلى الله عليه و سلم سوره «والنجم» را خواند و به سجده رفت، در حاليکه زيد بن ثابت «والنجم» را بر پيامبر صلى الله عليه و سلم خواند و (پيامبر) به سجده نرفت تا نشان دهد که سجده نبردن هم جايز است.
و همچنين در يكى از خطبه هاى جمعه، عمر ابن الخطاب سوره النحل كه شامل سجده تلاوت ميباشد را خواند و هنگام مرور از سجده تلاوت سجده كرد و در جمعه آينده همان سوره را تلاوت كرد و سجده نكرد و سپس به مردم گفت: ميخواستم كه به شما بفهمانم كه سجده تلاوت سنت است و فرض نيست.
و از آنجاييكه اين سجده، نماز بحساب نمي‌آيد پيامبر صلي الله عليه و سلم بدون وضو و بدون رو کردن به قبله هر طوري که ممکن بود آن را بجاي مي‌آورد، پيامبر صلي الله عليه و سلم فرمود : "صلاة الليل و النهار مثني مثني" «نماز (سنت) شب و روز دو رکعت دو رکعت است» پس آنچه که كمتر از دورکعت باشد، نماز نيست مگر اينکه دليل قاطعي درباره آن بيايد که ثابت کند نماز است مانند طواف و وتر و نماز جنازه، و اين در حالي است که هيچ نصي مبني بر اينکه سجده تلاوت نماز باشد وجود ندارد.

فضيلت سجده تلاوت: 
از ابوهريره روايت است که پيامبر صلي الله عليه و سلم فرمود : "إذا قرأ ابن آدم السجدة فسجد اعتزل الشيطان يبکي يقول : يا ويله، أمر بالسجود فسجد فله الجنة و أمرت بالسجود فعصيت فلي النار" «وقتي انسان آيه سجده را مي‌خواند و سجده را بجاي مي‌آورد» شيطان به گوشه‌اي مي‌رود و گريه مي‌کند و مي‌گويد : واي بر من، انسان مأمور به سجده گرديد، و به سجده رفت پس بهشت براي او است، و من مأمور به سجده شدم اما سرپيچي کردم پس جهنم براي من است».
آنچه در سجده تلاوت، خوانده مي‌شود:
از عايشه رضي الله عنه روايت است : پيامبر صلي الله عليه و سلم شبانه در سجده‌هاي تلاوت بارها اين دعا را تکرار مي‌کرد : «سجد وجهي للذي خلقه و شق سمعه و بصره بحوله و قوته» «سجده برد صورت من براي ذاتي که آن را خلق کرد و با توان و قدرت خود حس شنوايي و بينايي را به او داد».
از علي روايت است : وقتي پيامبر صلي الله عليه و سلم به سجده مي‌رفت مي‌فرمود : "اللهم لک سجدت، و بک آمنت، و لک أسلمت، أنت ربي، سجد وجهي للذي شق سمعه و بصره تبارک الله أحسن الخالقين" «خداوندا! براي تو سجده بردم، به تو ايمان آوردم و تسليم تو شدم، تو پروردگار من هستي، سجده برد صورتم براي آنکه شنوايي و بينايي به او بخشيده، خداوند خير و برکتش چه فراوان است و نيکوترين آفرينندگان است».
از ابن عباس روايت است : نزد پيامبر صلي الله عليه و سلم بودم، که مردي آمد و گفت : ديشب در خواب ديدم که پاي درختي نماز مي‌خواندم، (آيه) سجده را خوانده و سجده بردم، درخت با سجده‌ام سجده کرد، شنيدم که درخت مي‌گفت : (اللهم احطط عني بها وزرا، و اکتب لي بها أجرا، واجعلها لي عندک ذخرا) «خداوندا! به خاطر اين سجده گناهم را پاک کن و به خاطر آن اجر و پاداشي را برايم بنويس، و آنرا نزد خود براي من ذخيره گردان».
ابن عباس گويد : (فرأيت النبي صلي الله عليه و سلم قرأ السجدة، فسجد، فسمعته يقول في سجوده مثل الذي أخبره الرجل عن قول الشجرة). «پيامبر صلي الله عليه و سلم را ديدم که (آيه سجده) را خواند و به سجده رفت، و شنيدم که در سجده‌اش همان دعايي را که آن مرد از قول درخت نقل کرد، مي‌خواند».

وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com




 
بازگشت به ابتدای صفحه     بازگشت به نتایج قبل                       چاپ این مقاله      ارسال مقاله به دوستان

اقوال بزرگان     

ابن قیم رحمه الله در بیان نظر مذهب امام ابوحنیفه رحمه الله می گوید: "اصحاب ابوحنیفه به تحریم گوش دادن به تمام آلات لهو مانند نی و ... تصریح نموده و همچنین تصریح کرده اند که گوش دادن به این آلات معصیتی است که باعث فسق می شود و باعث عدم قبول گواهی و شهادت فرد می شود... [إغاثة اللهفان] 

تبلیغات

 

منوی اصلی

  صفحه ی اصلی  
 جستجو  
  روز شمار وقايع
  عضویت در خبرنامه  
پیشنهادات وانتقادات  
همكارى با سايت  
ارتباط با ما  
 درباره ی ما  
 

تبیلغات

آمار

خلاصه آمار بازدیدها

امروز : 571
دیروز : 2171
بازدید کل: 8154895

تعداد کل اعضا : 608

تعداد کل مقالات : 11123

ساعت

نظر سنجی

كداميك از كانال‌هاى اهل سنت فارسى را بيشتر مي‌پسنديد؟

كانال فارسى نور

كانال فارسى كلمه

كانال فارسى وصال

نمایش نتــایج
نتــایج قبل
 
.محفوظ است islamwebpedia.com تمامی حقوق برای سایت
All Rights Reserved © 2009-2010