Untitled Document
 
 
 
  2024 Sep 16

----

12/03/1446

----

26 شهريور 1403

 

تبلیغات

حدیث

 

 رسول‌خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است: (شرف المؤمن صلاته باللیل و عزه استغناؤه عما فی أید الناس) یعنی: «شرافت مؤمن، به نماز شبانگاهی اوست و عزتش، در بی‌نیازی وی از آنچه که در دست مردم است». [صحيح الجامع، شماره‌ي3701؛ السلسلة الصحيحة، شماره‌ي1903]


 معرفی سایت

نوار اسلام
اسلام- پرسش و پاسخ
«مهتدين» (هدايت يافتگان)
اخبار جهان اسلام
تاریخ اسلام
کتابخانه آنلاین عقیده
سایت اسلام تکس - پاسخ به شبهات دینی
خانواده خوشبخت
شبکه جهانی نور
سایت خبری تحلیلی اهل سنت
بیداری اسلامی
صدای اسلام

 

 

 

  سخن سایت

قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) ‏عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين».
امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل».

لیست الفبایی     
               
چ ج ث ت پ ب ا آ
س ژ ز ر ذ د خ ح
ف غ ع ظ ط ض ص ش
ه و ن م ل گ ک ق
ی
   نمایش مقالات

فقه>مسائل فقهی>رمضان > اصناف زنان در ماه مبارک رمضان

شماره مقاله : 1494              تعداد مشاهده : 346             تاریخ افزودن مقاله : 30/1/1389

 اصناف زنان در ماه مبارک رمضان 



الحمد لله وحده والصلاه والسلام علي من لا نبي بعده و بعد...

وقتي که خواهران بزرگوار ما بر انجام دادن اعمال خير و اجتهاد در اطاعت خداوند متعال و گرانبها دانستن فرصتها در راه رضايت او حريص هستند عده اي از آنان نسبت به بعضي از احکام در مورد دين خداوند و سنت پيامبرش صلى الله عليه و سلم خود را به جهالت مي زنند.

به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان که ماه شتاب کردن و سبقت گرفتن در خيرات است صلاح ديديم که اين رساله را که گوشه اي از کتاب "اصناف النساء في رمضان" و از شيخ محمد مسند است را تهيه کنيم تا اينکه خواهران مسلمان از اين فايده برند و با علم و آگاهي در راه اطاعت الهي اجتهاد کنند و نمي خواهيم چنانچه که صحابي جليل القدر عبدالله بن مسعود رضي الله عنه فرمودند صورت بگيرد:

" و چقدر کساني هستند که اراده خير دارند ولي به آنان دست نمي يابند".

اصناف زنان در ماه مبارک رمضان:
عده اي از زنان هستند که بيشتر وقتشان را در آشپزخانه سپري مي کنند و از ذکر خدا و قرآن غافل هستند مثل اين است که ماه رمضان براي آنها ماه خوردن و نوشيدن است نه ماه روزه و عبادت و تلاوت قرآن.

زناني هستند که به نماز و روزه رغبت دارند و در اين ماه قرص جلوگيري مي خورند بهتر است که اين کار را انجام ندهند و به آنچه که خداوند براي آنها مقدر کرده راضي شوند چرا که اين قرصها و وسايل به گفته پزشکان خالي از ضرر نيست و خداوند متعال به خاطر حکمتي که مي دانسته اين را براي دختران آدم مقدر نموده است پس در مانع شدن آن ضرري براي فطرت است.

زني نيز هست که وقتي حيض يا نفاس مي شود در مورد ذکر خداوند و تلاوت قرآن از خود سستي نشان مي دهد در حاليکه اين امکان برايش هست که کتابهاي مفيد را بخواند و به قرآن و ديگر ادعيه از طريق رسانه هاي نافع بلند گو يا راديو گوش فرا دهد.

از ميان آنان زناني هستند که به نماز تراويح مي روند ولي با حجاب کامل خارج نمي شوند و آنچه که براي آنان کشف آن جائز نيست را ظاهر مي کنند در حاليکه همه زن عورت است و چه بسا تنها و يا با همراهي بيگانه اي به مسجد مي آيند و در بين راه خلوت حرام صورت مي گيرد اگر اين زنان در خانه بنشينند بهتر است.

حافظ عبد المومن بن خلف دمياطي رحمه الله در کتاب خود با عنوان (المتجر الرابح في ثواب العمل الصالح) فصلي را به عنوان (ثواب نماز زن در خانه اش) قائم کردند که ما آنرا مختصرا نقل مي کنيم :
ابن عمر رضي الله عنه از پيامبر صلى الله عليه و سلم روايت کردند که ايشان فرمودند:" زنانتان را از رفتن به مساجد منع نکنيد هر چند که خانه برايشان بهتر است". (رواه ابوداود).

و در جايي ديگر از پيامبر صلى الله عليه و سلم روايت مي کنند :" زن عورت است و زمانيکه از خانه اش بيرون مي رود شيطان در بين راه سرک مي کشد و او را تعقيب مي کند و زن هيچ زماني به خدا نزديکتر نمي شود از زماني که در خانه اش است".

و ابن مسعود رضي الله عنه از پيامبر صلى الله عليه و سلم روايت مي کنند:

"نماز زن در خانه اش از نمازش در حجره اش بهتر است و نمازش در قسمتي خلوت از خانه بهتر از نمازش در خانه است".

منظور اينکه زن هر چه خود را بپوشاند و خود را از ديد مردم مخفي نگه دارد نمازش بهتر است.

ابن خزيمه و جماعتي از علماء به صراحت بيان کردند که نماز زن در خانه اش از نمازش در مسجد به مراتب بهتر است اگر چه که مسجد مکه يا مدينه يا بيت المقدس باشد.

و اين مطلق بيان کردن در احاديث گذشته نيز بر همين دلالت مي کند و پيامبر صلى الله عليه و سلم نيز اين را در حديث ام حميد به صراحت بيان کردند:

"زماني که راه مردي دور باشد و گامهاي او زياد برداشته شود اجر و پاداشش زيادتر و نيکي هايش بيشتر مي شود ولي زن اگر مسيرش طولاني باشد اجر و پاداشش کمتر و نيکي هايش نيز ناقص مي شود".

ام حميد زن ابن حميد ساعدي رضي الله عنه نقل مي کند که نزد پيامبر صلى الله عليه و سلم آمدم و گفتم: اي رسول خداصلى الله عليه و سلم من دوست دارم با شما نماز بخوانم . پيامبر صلى الله عليه و سلم فرمودند:

" من مي دانم که تو نماز خواندن با من را دوست داري ولي نمازت در خانه ات بهتر از نمازت در منزلت است و نمازت در منزلت بهتر از نمازت در مسجد قومت مي باشد و نماز خواندن در مسجد قومت بهتر از نماز خواندن در مسجد من است".

راوي مي فرمايد: " ام حميد پس از شنيدن اين گفته امر کرد که در گوشه خانه و تاريک ترين قسمت خانه اش براي او مسجدي بنا شود و در همانجا نماز بخواند تا اينکه خداوند متعال را ملاقات کرد".

حضرت عايشه رضي الله عنها فرمودند:" اگر پيامبر صلى الله عليه و سلم مي دانستند که زنان بعد از ايشان چه کارهايي انجام مي دهند آنها را از رفتن به مساجد منع مي کرد" 

اين گفته ايشان در مورد زنان صحابيه و زنان صدر اسلام بود شما فکر مي کنيد اگر زنان اين زمانه را مي ديدند چه مي گفتند؟

و همچنين زناني هستند که با فرزندان کوچکشان به مسجد مي آيند نپرس که چه کارهايي صورت مي گيرد اين گريه مي کند اين فرياد مي کشد ديگري به اينجا و آنجا مي رود و گاهي بعضي از آنها جمع مي شوند و مسجد را به ميداني براي بازي و دعوا تبديل مي کنند به قرآنها دست درازي مي کنند و با آنها بازي مي کنند يا نماز گزاران را اذيت مي کنند و حواس آنها را در نماز پرت مي کنند.

عدهاي از زنان خود را عطر مي زنند و به مسجد مي روند و اين نيز ممنوع است و از آنها نهي شده است پيامبر صلى الله عليه و سلم فرمودند:" هر زني که عطر استعمال کند براي نماز عشاء در مسجد ما حاضر نشود" (روايت مسلم).

و از حضرت ابوهريره رضي الله عنه نقل شده است: که ايشان زني راديدند که عطر استعمال کرده بود فرمودند: "من از پيامبر صلى الله عليه و سلم شنيدم که فرمودند:" هر زني که خوشبويي استعمال کند سپس به مسجد برود نمازش قبول نمي شود تا اينکه غسل کند" (الباني اين حديث را صحيح شمرده است).
و زناني هستند که فقط به خاطر اين مي روند که وقتشان خارج از منزل سپري شود يا به خاطر اينکه فلان زن يا فلان زن را ببينند نه به خاطر نماز و بيشتر اوقات مسجد را به مجلسي براي صحبتهاي خصوصي تبديل مي کنند و گاهي همخ صدايشان بالا مي رود و مردان صدايشان را مي شنوند.

و زناني نيز هستند که احکام نماز جماعت را نمي دانند وقتي که دير به مسجد مي رسند و تعدادي رکعت از آنها فوت شده نمي دانند که بايد چکار کنند گاهي اوقات به تنهايي تکبير مي گويند و چند رکعتي که نرسيده را مي خوانند سپس در نماز امام داخل مي شوند و گاهي اوقات نيز وسط مجلس خالي مي ماند و اين به سبب اختلاف فهم ايشان است نسبت به حديث:" خير صفوف النساء آخرها و شرها اولها"، "بهترين صفهاي زنان آخر آن و بدترين آن اول آن است".

در مورد اين حديث به گونه اي که علماء ما (حفظهم الله) ذکر کردند زماني بايد به اين حديث عمل کرد که هيچ مانع و حجابي در بين زنان و مردان نباشد اما زماني که اين مانع يافت شود و حجابي مابين آنها باشد مثل زنان در دوران علوي به طوري که مردان آنها را نبينند صفوف اول بهتر است به خاطر اينکه به امام و قبله نزديکتر است .(و الله تعالي اعلم)

زناني نيز هستند که بعد از نماز دير از مسجد بيرون مي آيند تا اينکه مردان خارج شوند و در بين راه با آنها مخلوط شوند بر زنان واجب است که به محض سلام براي بيرون شدن از مسجد شتاب کنند چنانچه که بر مردان واجب است که اندکي تاخير کنند تا زنان برگردند.

و عده اي از دختران جوان که به سن بلوغ مي رسند و براي اولين مرتبه حيض مي شوند اين را از خانواده اش مخفي مي کند و در حالي که ناپاک است روزه اش را به طور کامل مي گيرد- با وجود اينکه روزه حائض صحيح نمي باشد – سپس قضايي روزه هايي که گرفته را به جا نمي آورد يا واقعا نمي داند يا خجالت مي کشد.

براي مادران واجب است که دخترانشان را نسبت به اين مسئله آگاه کنند چنانچه که بر دختر واجب است که روزه هاي قضايي خود را به جا آورد اگر چه که مدت زيادي گذشته باشد اگر تعداد روزها را فراموش کرده بود فکر کند و بر غالب ظن خود عمل کند.

عده اي از زنان هستند که با خانواده شان به مکه مي روند و با آنها براي عمره احرام مي بندند سپس حيض مي شوند و به خاطر حيا يا ترس به خانواده شان اطلاع نمي دهند و با آنها وارد محوطه حرم مي شوند و با مردم نماز مي خوانند و شايد خانه را هم در حالت ناپاکي طواف کنند آنها با اين کارشان اشتباه بزرگي را مرتکب مي شوند و عمره شان باطل مي شود تا اينکه پاک شوند و با طهارت کامل خانه را طواف کنند و بايد به خاطر کاري که انجام داده اند توبه کنند.

و عده اي از زنان نيز هستند که نقاب و دستکش يا يکي از اينها را مي پوشند در حالي که زن محرم از اين نهي شده است چرا که احرام زن در صورت و دو کف آن است پس آنها را نپوشد مگر زماني که با مردي بيگانه رو به رو شود که در اين زمان واجب است با چادرش آن را بپوشاند چنانچه حضرت عايشه رضي الله عنه فرمودند:" قافله ها بر ما مي گذشتند و ما با رسول الله صلى الله عليه و سلم بوديم در حالت احرام وقتي که در مقابل ما قرار مي گرفتند ما با چادر هايمان صورت هايمان را مي پوشانديم وقتي که رد مي شدند آنرا بر مي داشتيم.

بايد بدانيم اين نقابي که در سالهاي اخير در ميان زنان رواج يافته (خدا آنها را هدايت کند) آن نقابي که در زمانه پيامبر صلى الله عليه و سلم پوشيده مي شده نيست. در اين زمانه زنان چشم هايشان را ظاهر مي کنند و گاهي اوقات قسمتي از صورتشان را نيز ظاهر مي کنند و چشم هايشان را زينت مي دهند با وجود اينکه ايمان در اين زمانه ضعيف است و رسانه هاي ديني کم است و زنان بدون حاجت و زياد از خانه بيرون مي شوند واقعا بايد علماء گرانقدر ما مدح و ستايش شوند که به خاطر سد ذريعه و تخفيف و از بين رفتن فتنه پوشيدن اين نوع نقابها را حرام اعلام کردند پس چرا بعضي از زنان بر پوشيدن آن اصرار دارند؟

و از ميان زنان کساني هستند که در شبهاي رمضان – به خصوص ده شب آخر – در بازارها و جلوي خياطي ها و در مکانهاي ديگر پرسه مي زنند و اين شبهاي گرانقدر را اين طور سپري مي کنند و اين کارشان باعث غفلت و دوري از خداوند مي باشد و چه بسا بدون محرم يا با آرايش از خانه خارج مي شوند پس با کوله باري از گناه به خانه بر مي گردند.

چه خوب است که اين شبهاي شريف را قدر بدانيم و وسيله اي براي نزديکي خدا قرار دهيم کسي که از خير و خوبي آن محروم باشد او محروم واقعي است.

و زماني اين درهاي خير وسيع و فراخ مي شود که شخص در خانه اش به روزه داران خدمت کند چنانچه که در حديث آمده است:" 
امروز کساني که افطار کردند اجر و ثواب بيشتري کردند".

پس اگر زن در ايام حيضش به روزه داران خدمت کند خداوند متعال به اندازه اعمالي که در ايام طهرش انجام مي داده به او اجر و پاداش مي دهد .

پيامبر صلى الله عليه و سلم فرمودند:
" وقتي که شخص مريض شود يا مسافرت کند خداوند متعال براي او مثل اجر و پاداش کسي که در حال صحت و اقامت عمل مي کند مي نويسد".

" و صلي الله علي نبينا محمد وعلي آله و صحبه و سلم " 

مصدر: سايت نوار اسلام
IslamTape.Com



 
بازگشت به ابتدای صفحه     بازگشت به نتایج قبل                       چاپ این مقاله      ارسال مقاله به دوستان

اقوال بزرگان     

علامه ناصر الدین آلبانی می گوید: "مذاهب اربعه بر تحریم تمام آلات موسیقی اتفاق نظر دارند" [السلسلة الصحیحة:145/1]

تبلیغات

 

منوی اصلی

  صفحه ی اصلی  
 جستجو  
  روز شمار وقايع
  عضویت در خبرنامه  
پیشنهادات وانتقادات  
همكارى با سايت  
ارتباط با ما  
 درباره ی ما  
 

تبیلغات

آمار

خلاصه آمار بازدیدها

امروز : 10460
دیروز : 3293
بازدید کل: 8245805

تعداد کل اعضا : 608

تعداد کل مقالات : 11123

ساعت

نظر سنجی

كداميك از كانال‌هاى اهل سنت فارسى را بيشتر مي‌پسنديد؟

كانال فارسى نور

كانال فارسى كلمه

كانال فارسى وصال

نمایش نتــایج
نتــایج قبل
 
.محفوظ است islamwebpedia.com تمامی حقوق برای سایت
All Rights Reserved © 2009-2010