Untitled Document
 
 
 
  2024 Sep 16

----

12/03/1446

----

26 شهريور 1403

 

تبلیغات

حدیث

 

پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: « لَـيْسَ مِنَّا مَنْ لَطَمَ الـخُدُودَ وَشَقَّ الـجُيُوبَ وَدَعَا بِدَعْوَى الـجَاهِلِـيَّةِ » (کسی که [سر] و روی خود را بزند و سینه چاک کند و ندای جاهلی سر بدهد، از ما نیست.(

بخاری، 2/82 در مواضع متعدد و مسلم، 1/99.

 معرفی سایت

نوار اسلام
اسلام- پرسش و پاسخ
«مهتدين» (هدايت يافتگان)
اخبار جهان اسلام
تاریخ اسلام
کتابخانه آنلاین عقیده
سایت اسلام تکس - پاسخ به شبهات دینی
خانواده خوشبخت
شبکه جهانی نور
سایت خبری تحلیلی اهل سنت
بیداری اسلامی
صدای اسلام

 

 

 

  سخن سایت

قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) ‏عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين».
امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل».

لیست الفبایی     
               
چ ج ث ت پ ب ا آ
س ژ ز ر ذ د خ ح
ف غ ع ظ ط ض ص ش
ه و ن م ل گ ک ق
ی
   نمایش مقالات

فقه>مسائل فقهی>رمضان > حکم روزه برای کسانی که به خارج از کشور مسافرت می کنند

شماره مقاله : 10692              تعداد مشاهده : 379             تاریخ افزودن مقاله : 21/5/1390

بزودی به حول و قوه الهی به خاطر کارهای اداری به خارج از کشور مسافرت می کنم و حدوداً سه ماه طول می کشد، و ماه رمضان نیز را در پیش داریم، آیا روزه رمضان بر من واجب است؟

 

الحمدلله،

1- بر طبق رأی جمهور علما از جمله مذهب مالکیه و شافعیه و حنابله، هرکس به مکانی مسافرت کند و تصمیم اقامت بیش از چهار روز را داشته باشد، او در حکم شخص مقیم است نه مسافر، بنابراین بر طبق این رأی بر او واجب است که از همان روز اول ورود به شهر مقصد روزه اش را بگیرد و نمازش را کامل بخواند و قصر نکند.

نکته: نزد این سه مذهب اگر مسافر به مسافرت برود و نیت اقامت دائم را نداشته باشد و نداند که زمان سفرش چند روز طول می کشد، یعنی نداند که چه وقت باز می گردد و کی کارش تمام می شود، در اینحالت او می تواند از رخصت استفاده کند و روزه نگیرد و نمازش را قصر کند هرچند که بیشتر از چهار روز شود.

در فتاوای هیئت دائمی افتاء آمده: «سفری که در آن رخصت شرعی وجود دارد، سفری است که عُرفاً بعنوان سفر تلقی شود، و مقدار مسیر تقریبا باید هشتاد کیلومتر باشد، پس هرکس این مسیر یا بیشتر از آنرا سفر برود برای او جایز است که از رخصت سفر بهره ببرد؛ از جمله تا سه شبانه روز مسح بر خفین و قصر و جمع نمازها، و همچنین خوردن روزه ی رمضان. و این مسافر هرگاه قصد اقامت در مکانی را برای بیش از چهار روز داشته باشد نمی تواند از رخصت سفر استفاده کند، اما اگر قصد اقامت چهار روز یا کمتر را داشته باشد می تواند از رخصت استفاده کند. و مسافری که در کشوری مقیم است اما نمی داند چند روز در آنجا اقامت خواهد داشت تا کارهایش تمام شود و زمان مشخصی را جهت اقامت در آنجا معین نکرده باشد در اینصورت او می تواند از رخصت سفر استفاده نماید هرچند که مدت اقامت وی (از چهار روز) طولانی تر شود، و فرقی بین سفر در دریا و در خشکی وجود ندارد»."فتاوى اللجنة الدائمة" (8/99).

2- بر طبق مذهب حنفیه، هر کس قصد اقامت بیشتر از 15 روز را داشته باشد، او بعنوان مقیم تلقی شده و باید روزه بگیرد و نمازش را کامل کند، و نمی تواند از رخصت استفاده کند. اما اگر مدت سفر او کمتر از پانزده روز باشد، او می تواند در آن مدت نمازش را قصر کند و همچنین روزه نگیرد و در عوض بعدا قضاء کند.

3- بر اساس مذهب ظاهریه و رأی شیخ الاسلام ابن تیمیه و ابن قیم رحمهما الله؛ مدت سفر مهم نیست، مهم آنست که شخص نیت اقامت دائم را نداشته باشد و جهت انجام کاری به مسافرت برود، حال او می تواند در مدت سفر – هر چقدر طول بکشد - هم نمازش را قصر کند و هم روزه نگیرد و بعداً قضاء کند.

بر این اساس:

-  بر طبق رأی جمهور علمای مذاهب، اگر شما قصد اقامت بیش از چهار روز را دارید، پس نمی توانید که در مقصد روزه ی خود را بخورید و یا نمازهایتان را شکسته بخوانید، بلکه بر شما واجب است که روزه ی رمضان را مانند فرد مقیم بگیرید. اما در طول مسیر سفر یعنی از لحظه ای که سفر خود را از وطن به سوی مقصد شروع می کنید تا وقتی که به شهر مقصد می رسید، در این مدت و مسیر می توانید روزه نگیرید و بعدا قضا کنید و نمازتان را شکسته بخوانید.

- بر طبق رأی حنفیه اگر شما قصد اقامت بیش ازپانزده روز را دارید، نمی توانید که در مقصد روزه ی خود را بخورید و یا نمازهایتان را شکسته بخوانید، بلکه بر شما واجب است که روزه ی رمضان را مانند فرد مقیم بگیرید. اما در طول مسیر سفر یعنی از لحظه ای که سفر خود را از وطن به سوی مقصد شروع می کنید تا وقتی که به شهر مقصد می رسید، در این مدت و مسیر می توانید روزه نگیرید و بعدا قضا کنید و نمازتان را شکسته بخوانید.

- بر طبق رأی ظاهریه و شیخ الاسلام ابن تیمیه، شما می توانید در مدت زمان سفر خود – هرقدر که طول کشید- هم نماز خود را قصر کنید و هم روزه نگیرید و بعدا قضاء نمایید.

 

نکته: مسافت سفری که می توان آنرا بعنوان رخصت شناخت چنین است:

1- در مذهب مالکیه و شافعیه و حنابله: مسیر سفر نباید از 84 کیلومتر کمتر باشد.

2- در مذهب حنفیه: مسیر سفر نباید از مقدار مسیری که شخص با شتر در طول سه شبانه روز می پیماید کمتر باشد.

3- در مذهب ظاهریه و رأی برگزیده شیخ الاسلام ابن تیمیه و ابن قیم رحمهما الله: طول مسیر سفر مهم نیست، مهم آنست که عُرفا بتوان به او اسم مسافر گذاشت.

 

والله اعلم

وصلی الله وسلم علی محمد وعلى آله وأصحابه والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com

 



 
بازگشت به ابتدای صفحه     بازگشت به نتایج قبل                       چاپ این مقاله      ارسال مقاله به دوستان

اقوال بزرگان     

امام ابن قیم رحمه الله فرمودند: «هر جا در قرآن از عبدی مدح و تمجید شده است بخاطر ثمره ‏علم (او) بوده است، و هر جایی که در قرآن عبدی مورد ذم و سرزنش قرار گرفته به دلیل ثمره ‏جهل (او) بوده است».‏ (مفتاح السعادة 1/ 108).‏

تبلیغات

 

منوی اصلی

  صفحه ی اصلی  
 جستجو  
  روز شمار وقايع
  عضویت در خبرنامه  
پیشنهادات وانتقادات  
همكارى با سايت  
ارتباط با ما  
 درباره ی ما  
 

تبیلغات

آمار

خلاصه آمار بازدیدها

امروز : 14395
دیروز : 3293
بازدید کل: 8249740

تعداد کل اعضا : 608

تعداد کل مقالات : 11123

ساعت

نظر سنجی

كداميك از كانال‌هاى اهل سنت فارسى را بيشتر مي‌پسنديد؟

كانال فارسى نور

كانال فارسى كلمه

كانال فارسى وصال

نمایش نتــایج
نتــایج قبل
 
.محفوظ است islamwebpedia.com تمامی حقوق برای سایت
All Rights Reserved © 2009-2010